حتما باید ازدواج کنیم؟

پرسش:
اگر کسی ازدواج نکند اما به گناه پیرامون این موضوع کشیده نشود، آیا باز ایرادی بر عدم ازدواج او وارد است؟
 
 
پاسخ:
در صورتی که می‌داند به گناه نمی‌‌افتد واجب نیست، اما بسیار تأکید شده است و کمتر کسی است که بتواند آنقدر خود را کنترل کند و به گناه آلوده نشود. قطعا ازدواج تاثیرات مثبت فراوانی دارد که در تجرد این توفیقات و آثار نصیب انسان نمی‌شود. البته مراد از این تاثیرات، صرفا بعد جنسی ازدواج نیست بلکه پیامدهای مثبت ازدواج بسیار زیاد است همانند:
۱- کمالات معنوی؛ علامه محمدتقی جعفری در پاسخ این سؤال «برتراند راسل» که چرا اسلام این قدر به ازدواج بها داده و برای آن قانون قرار داده، گفته است: «اسلام با ازدواج می‌خواهد انسان واقعی به وجود آورد، و مسئله انسان و انسانیت مطرح است».(۱)
۲- دوری از گناه؛
۳- رحمت الهی؛ خداوند متعال به برخی کارها و رفتارهای انسان عنایت ویژه و قابل توجهی دارد. به عنوان مثال جوانمردی و امانت داری را دوست داشته و فحشا و هرزگی را ناپسند شمرده است. در قرآن کریم بعد از توصیه به ازدواج و تشکیل خانواده، روزی و رزق آنان را تضمین کرده و وعده رهایی از فقر به آنان داده است:«وَأَنکحُوا الْأَیامَی مِنکمْ وَالصَّالِحِینَ مِنْ عِبَادِکمْ وَإِمَائِکمْ إِن یکونُوا فُقَرَاء یغْنِهِمُ اللَّهُ مِن فَضْلِهِ وَاللَّهُ وَاسِعٌ عَلِیمٌ»(۲)؛ مردان و زنان بی‌همسر خود را همسر دهید، همچنین غلامان و کنیزان صالح و درستکارتان را؛ اگر فقیر و تنگدست باشند، خداوند از فضل خود، آنان را بی‌نیاز می‌سازد بدرستی که خداوند گشایش دهنده و آگاه است.
۴- انس و آرامش؛
۵- تولید نسل؛
۶- سلامت و امنیت اجتماعی؛
۷- رشد و شکوفایی استعدادها؛ ازدواج زمینه بروز خلاقیت‌ها و موفقیت‌ها را در همسران افزایش داده، همچنین موجب می‌شود تا فضایل اخلاقی و انسانی در آنان به فعلیت برسد.
۸- رشد اقتصادی؛
 
 
 
پی نوشت:
۱-سعید آزرمی سه سارمی، میثاق مقدّس، تهران، سازمان ملّی جوانان، ۱۳۷۹، ص۷.
۲- سوره نور آیه ۳۲