چرائی نجاست سگ

پرسش:

گاهی به حکم نجاست سگ اعتراض شده و آن را ساختگی می دانند، و گاهی هم در ابتدا پذیرفته می شود، اما میگویند با وجود واکسینه شدن و رعایت موارد بهداشتی و اصلاح نژاد بعضی سگ ها حکم اسلام راجع به نجاست باید تغییر کند. چه پاسخی میتوان به این سوالات داد؟

پاسخ:

در این خصوص باید به دو نکته توجه بفرمایید:

نکته اول:

اگر تردید نجاست سگ از سوی یک انسان مسلمان باشد، خب باید با استناد به متون دینی او را آگاه کرد که این حکم ساختگی نیست، واقعا نجاست یا پاکی سگ چه آسیبی به مراجع و علما میزند که بخواهند به خاطر آن حکم خدا را تغییر دهند؟

در روایات اسلامی به این مسئله اشاره شده است:
امام صادق(علیه السلام) می فرمایند: «قَالَ إِذَا وَلَغَ الْکَلْبُ فِی الْإِنَاءِ فَصُبَّهُ» ؛ هرگاه سگ از ظرفی آب خورد، آن آب را دور بریز»(1)

یا در روایت دیگری چنین آمده: «سَأَلَ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ(علیه السلام) عَنِ الْکَلْبِ؛ فَقَالَ: رِجْسٌ نِجْسٌ، لَا يُتَوَضَّأْ بِفَضْلِهِ، وَ اصْبُبْ ذَلِکَ الْمَاءَ وَ اغْسِلْهُ بِالتُّرَابِ أَوَّلَ مَرَّة ثُمَّ بِالْمَاءِ»؛ شخصی حکم سگ را از امام صادق (علیه السلام) سؤال کرد، حضرت فرمود: پليد و نجس است، از اضافه آبي که آشاميده نبايد وضو گرفته شود، آن آب را بريز و (ظرف) را بار اول با خاک و سپس با آب بشوى.» (2)

نکته دوم:

و اما پاسخ شفاف و کوتاه در خصوص کسانی که واکسیناسیون و رعایت مسائل بهداشتی را عامل تغییر حکم می دانند، این است که واکسیناسیون و رعایت مسائل بهداشتی زمانی می تواند مانع نجاست سگ بشود که روشن بشود حکم نجاست سگ به خاطر این امور بوده است، اما خودِ این مطلب چطور اثبات میشود؟

شما فرض کنید بهترین دام پزشک جهان که فوق العاده در این حوزه مشهور است بگوید من به دستاورهای جدیدی رسیده ام و به شما می گویم سگ برای شما خیلی ضرر دارد و بعد عمرش کفاف ندهد که بیشتر توضیح بدهد و بمیرد. خب آیا در این صورت واکسیناسیون و رعایت بهداشت را کافی می دانید؟ روشن است که پاسخ منفی است، چون شما نمیدانید او به چه مسائلی علم پیدا کرده است و از چه ضرری دارد سخن می گوید؟ آیا با واکسیناسیون و رعایت بهداشت حل میشود؟

یک لحظه تصور کنید که ما آمدیم و به خاطر واکسیناسیون و بهداشت حکم نجاست سگ را کنار گذاشتیم و روز قیامت معلوم شد که فلسفه ی این حکم چیز دیگری بوده! آن موقع به نظر شما چه جوابی داریم در برابر خدا؟

نکته سوم:

عمده حمله به حکم نجاست سگ به خاطر این است که انسان ها به خاطر هوش سگ و بامزه بودن برخی نژادها علاقه زیادی برای نگه داشتن آن دارند، و از آنجا که اسلام را مانعی در برابر خود می بینند به این حکم حمله می کنند، وگرنه مثلا در مورد خوک هم که اسلام حکم به نجاست آن کرده است این همه اعتراض وجود ندارد.

بنابراین عامل اصلی این است که انسان ها حکم دین را در برابر خواسته دل خودشان می بینند و یک دسته که برایشان دین هم مهم است سعی می کنند با این جملات توجیه کنند که دیگر دین در این زمینه دغدغه ندارد و مشکل با واکسیناسیون و بهداشت حل شده است، و دسته دوم که تدین کمتری دارند به حکم دین حمله می کنند.

در حالی که اصلا حکم نجاست سگ به خاطر تحقیر این موجود نیست، سگ وجودش ضرورت دارد، و برای طبیعت لازم است، خدا هیچ موجودی را بی جهت نیافریده است، سگ نسبت به انسان است که نجس است، اصلا این حکم ربطی به هوش و وفای او ندارد.

 

پی نوشت ها:

1. حر عاملی، محمد بن حسن، وسائل الشیعه، مؤسسة آل البيت(عليهم السلام)، قم، چاپ اول، 1409،‏ ج1، ص226
2. همان.

 

http://askdin.com/comment/1052290#comment-1052290