آیا کتاب «حدیقه الشیعه» متعلق به مقدس اردبیلی می باشد؟

پرسش:
آیا کتاب «حدیقه الشیعه» متعلق به مقدس اردبیلی می باشد؟

پاسخ:
راجع به کتاب«حدیقه الشیعه» منسوب به
(احمد بن محمد اردبیلی نجفی)مقدس اردبیلی گفتگوهای بسیاری صورت گرفته است و این اختلاف در انتساب این کتاب به ایشان یا به افرادی دیگر همچنان باقی است. لذا مباحث مبسوطی راجع به این موضوع صورت گرفته است. در این راستا پایگاه اطلاع رسانی حوزه تلاش نموده است تا انتساب این کتاب را به مقدس اردبیلی نفی کند که نتایج پژوهش خود را اینگونه بیان می دارد و می نویسد: با توجه به آنچه یاد شد نتائج زیر به دست می آید.
1 . کتاب حدیقةالشیعه، از محقق اردبیلی نیست و ایشان دارای مشربی فلسفی عرفانی بوده و سخنی علیه فلاسفه ازایشان نقل نشده و حاشیه ایشان بر الهیات تجرید گواه آن است.
2 . از آن جا که کتاب شناسی اردستانی ضعیف بوده و متن حدیقه، همان کاشف الحق است، این کتاب منبع مطمئنی برای کتاب شناسی نیست.
3 . چون بخش صوفیه حدیقه، توسط شماری یا فردی خاص، تنظیم شده که برخی وی را قمی معرفی کرده اند و برای ما ناشناخته است، درخور اعتماد نیست، مگر این که در منبع معتبر دیگری آمده باشد.
4 . احادیث و حکایتهایی که در این کتاب آمده، بویژه آنچه در بخش صوفیه یاد شده، قابل استناد به مقدس اردبیلی نیستند و معتبر نخواهند بود، مگر آن که منبع معتبری پیش از اردبیلی، آنها را تأیید کنند.
5 . پاره ای کتابها که به مقدس اردبیلی نسبت داده شده، مانند نص جلی، یا زندگانی پیامبر به عنوان جلد اول حدیقه، چنانچه در مورد دیگری یاد نشده باشد، درخور استناد به اردبیلی نیستند.
6 . کتاب حدیقة الشیعه، سالها پس از اردبیلی تنظیم شده است و با توجه به نگارش کتاب کاشف الحق، در سال 1058 در هند و سخنان محقق سبزواری (م:1090) و مبارزه جدی با صوفیه در 1060 به بعد توسط علما، نتیجه می گیریم که این کتاب در فاصله سالهای 1070 تا 1090 تنظیم شده و با تکثیر نسخه، به نام محقق اردبیلی شهرت یافته است.
7 . با توجه به ناسازگاریهایی که در حدیقه وجود دارد و روایات ضعیف آن، نسبت دادن کتاب به مقدس اردبیلی، نه تنها فضیلت برای آن عالم فرزانه نیست، بلکه ظلم به ایشان است.
8 . بنابر آنچه گذشت، اگر دست اندرکاران کنگره مقدس اردبیلی، تحقیقی درباره منابع و مدارک حدیقه کرده اند، آن گونه که از فهرست انتشارات آن پیداست، شایسته خواهد بود که از چاپ حدیقه دست بدارند و از آن در تصحیح کاشف الحق استفاده کنند و لغزشهای کتاب شناسی کاشف الحق و یا موارد دیگر آن را در پاورقی تذکر دهند و بعد از سالها که وی، متهم به سرقت و دنیا طلبی شده، از او اعاده حیثیت گردد. اگر اصرار دارند که حدیقه از اردبیلی است، پیشنهاد می شود هم حدیقه را منتشر کنند و هم با استفاده از رنجها و زحمتهایی که در استخراج منابع آن کشیده اند، کاشف الحق را به چاپ بسپارند و با اندک تحقیقی که درباره برخی گفته ها و منابع باقی مانده آن خواهند داشت، مانند آنچه از قاضی نورالله نقل شده، می توانند این کتاب را نیز به جامعه عرضه کنند، تا محققان و صاحب نظران درباره اصل بودن هر یک از این دو کتاب به داوری بپردازند.
استدلالها و توضیحات بیشتر را می توانید در آدرس زیر مطالعه فرمایید:
https://hawzah.net/fa/Magazine/View/...8C%D9%84%DB%8C
در سایتی دیگر از قلم آیه الله مکارم شیرازی(حفظه الله) انتساب کتاب به مرحوم مقدس اردبیلی مورد تأیید قرار گرفته است که تفصیل آن را می توانید در آدرس زیر مطالعه کنید:
http://www.ebnearabi.com/5045/%D9%88...%84%D8%B4.html
لازم به یاد آوری است که بررسی های صورت گرفته و مطالعات انجام شده در باره حقیقت ماجرا نشان می دهد که این اختلاف دیدگاه درباره نویسنده کتاب«حدیقه الشیعه» همچنان پابرجاست و استدلال های صورت گرفته تاکنون نتوانسته است قضیه را فیصله داده و پرونده این اختلاف را خاتمه دهد.

http://www.askdin.com/showthread.php?t=64598&p=1014526&viewfull=1#post10...