زندگی در خانه پدر، پس از ازدواج

پرسش:
جوانی هستم که چند ماه بعد می خواهم عروسی کنم اما با دو مشکل روبرو هستم؛ اول اینکه دانشجو هستم و از لحاظ مالی دچار مشکل هستم؛ دوم اینکه پدرم می گوید بیا با ما زندگی کن (ما در آپارتمان زندگی می کنیم و خواهری دارم که سه سال از خودم کوچیکتره) اگر من با خانواده ام زندگی کنم تکلیف غسل و نماز و ... چی می شود؟

 


پاسخ:
ضمن احترام به پیشنهاد پدرتان و قدردانی از حُسن نیت ایشان باید به اطلاع برسانیم که این پیشنهاد در شرایط حاضر عملی نیست؛ چون علاوه بر محدودیت هایی که خودتان بیان کردید احتمال بروز مشکل و بروز تنش در آن زیاد است. البته شاید یکی از دلایل اینکه پدرتان چنین پیشنهادی به شما می دهد که با آنها در یک آپارتمان زندگی کنید برای این است که شما در همین اول زندگی به فشار نیفتید و علاوه بر مشکلاتی که در تأمین معاش زندگی خواهید داشت مشکل تأمین اجاره بها نداشته باشید.
حتی اگر شما در ارتباط با پدر و مادرتان و دیگر اعضای خانواده دچار مشکل نشوید؛ به طو حتم همسرتان با آنها دچار مشکل خواهد شد؛ چون معمولاً ارتباط زیاد طبیعتاً تنش زا و توقع آفرین بوده و باعث می شود که درصد خطاهای انسان بیشتر شوید و عیوب همسرتان آشکار گردد و همین مسئله اولین جرقه اختلافات بین عروس و خانواده شوهر را فراهم می آورد و زندگی ها را به چالش می کشد؛ از سوی دیگر دخالت های نابجا خانواده تان در زندگی به استقلال زندگی شما خدشه وارد می کند و شما استقلال کافی در زندگی مشترک نخواهید داشت؛ به همین خاطر ما به جوانان متأهل اکیداً توصیه می کنیم که در همین اول زندگی، استقلال زندگی خویش را حفظ کنند و تا جایی که امکان دارد از خانواده خود جدا شده و دور از خانواده ها زندگی کنند تا هم استقلال زندگی شان حفظ گردد و هم از دخالت خانواده‌ها، بروز تنش و کینه کدورت‌های احتمالی جلوگیری شود.

دوری و دوستی
از قدیم الایام گفته اند: «دوری و دوستی» و این واقعیتی انکارناپذیر است که با آموزه‌های دینی و تعالیم اسلامی نیز مطابقت دارد و روایاتی در این زمینه وارد شده است.
امام صادق(علیه‌السلام) می‌فرماید: «مُروا الأقارِبَ أن يَتزاورُوا ولا يَتَجاوَرُوا» (1)؛ «امر کنید خویشاوندان را که به دیدن یکدیگر روند، اما با هم همسایگی نکنند».
مرحوم ملا احمد نراقی (رحمه الله) در معراج السعادة در شرح این جمله مروا الأرقاب أن یتزاوروا و لا یتجاوروا چنین می نویسد:
«چه بسا همسایگی باعث بغض و حسد و قطع رحم گردد و این امر است مشاهد، چنان که در اکثر از اهل روزگار می بینیم که چون خویشان از یکدیگر دور می باشند، دوستی ایشان با یکدیگر بیشتر و شوق آنان به یکدیگر افزون تر است. آری مثلی است مشهور، دوری و دوستی».(2)

راهکار کاربردی

 

  1. اگر شما جوانی هستید که مشغول تحصیل هستید و شغل و درآمد مناسبی ندارد و احتمال می دهید که در تأمین هزینه های زندگی مشترک دچار مشکل گردید، می توانید متناسب با علاقه و تخصص خود شغل پاره وقت یا نیمه وقتی برای خویش بیابید و با تقویت روح قناعت پیشگی زندگی تان را اداره کنید تا کمتر دچار مشکل شوید.
  2. اگر هیچ راه مطمئنی برای درآمدزایی ندارید و خانواده تان نیز حامی و پشتیبان شما نیستند؛ به ناچار باید عروسی را به تأخیر بیندازید تا تحصیلات تان به پایان برسد و زمینه برای کاریابی و اشتغال تان فراهم گردد تا آنگاه با خیالی آسوده زندگی مشترک خویش را آغاز نمایید.
  3. در صورت امکان مراسم عروسی را ساده برگزار کنید و هزینه آن را صرف تأمین مسکن نمایید.
  4. اگر ممکن است پول رهن منزل را از پدرتان و یا دیگر آشنایان قرض کنید.
  5. می توانید به پدرتان پیشنهاد دهید که آپارتمانش را با دو آپارتمان کوچک در منطقه ای ارزان تر تعویض نماید.





پی‌نوشت‌:




  1. احمدى ميانجى، على‏ مكاتيب الأئمة عليهم السلام‏، قم: دار الحديث، ‏1426ق، ج2، ص305؛ ابن‌ابی‌الحدید، شرح نهج‌البلاغه، تحقیق: محمدابوالفضل ابراهیم، قم: مکتبه آیة الله العظمی المرعشی النجفی، ‎۱۴۰۴ق ج20، ص322.


2.نراقی، ملااحمد، معراج السعاده، قم: هجرت، ۱۳۸۱، ص 527؛ نراقی، مهدی، علم اخلاق اسلامی، ترجمه کتاب جامع‌السعادات، ترجمة جلال‌الدین مجتبوی، تهران: حکمت، ۱۴۰۸ق، ج2، ص344.
http://www.askdin.com/showthread.php?t=34960&p=1000300&viewfull=1#post10...