خانواده پدری من با هم مشکل دارند

پرسش:

خانواده پدری من با هم مشکل دارند و والدین من رضایت ندارند که من با عمو و عمه ام ارتباط برقرار کنم. راه حل چیست؟


پاسخ: صله رحم یکی از واجبات دینی ست که در روایات به شدت بر آن تاکید شده و موجب خیرات و برکات زیادی در زندگی دنیوی و اخروی انسان می شود. امام باقر (علیه السلام) فرمودند: «صلةُ الأرحامِ تُحَسِّنُ الخُلُقَ و تُسَمِّحُ الكَفَّ و تُطَيِّبُ النَّفْسَ ، و تَزِيدُ في الرّزقِ و تُنسِئُ في الأجَلِ؛ صله رحم، خلق و خوى را نيكو ، دست را بخشنده ، جان را پاكيزه و روزى را زياد مى كند و اجل را به تأخير مى اندازد.» (۱)

همچنین قطع رحم در روایات بسیاری نهی شده و پیامبر بزرگوار اسلام و اهل بیت علیهم اسلام نسبت به آن هشدار داده اند. پيامبر خدا (صلى الله عليه و آله و سلم) فرمودند: «إنّ الملائكةَ لا تَنزِلُ على قَومٍ فيهِم قاطِعُ رَحِمٍ؛ فرشتگان بر مردمى كه در ميان آنها كسى قطع رحم كرده باشد ، فرود نمى آيند.» (۲) و امام صادق (عليه السلام) فرمودند: «الذُّنوبُ التي تُعَجِّلُ الفَناءَ قَطيعَةُ الرَّحِمِ؛ از جمله گناهانى كه مرگ و نابودى را شتاب مى بخشد ، قطع رحم است.» (۳)

بنابراین با اینکه اطاعت از والدین و پرهیز از رنجاندن آنها هم دستور صریح پروردگاردر قرآن است، اما والدین فقط در محدوده دستورات پروردگار اجازه امر و نهی دارند. در روایت آمده است که «لا طاعَةَ لِمَخلوقٍ في مَعصِيَةِ الخالِقِ؛ در معصيت خالق، از هيچ مخلوقى اطاعت نبايد كرد.» (۴) در جمع کردن بین حق والدین و پرهیز از قطع رحم، شما می توانید به صورت هایی غیر از رفت و آمد با اقوام پدری تان ارتباط برقرار کنید. صله رحم فقط به معنای رفت و آمد حضوری و در منزل نیست. می توانید بیرون از منزل قرار بگذارید و یکدیگر را ببینید و از حال هم باخبر شوید. یا تلفنی ارتباط برقرار کنید و یا حتی از دیگران احوالشان را بپرسید و ابراز دوستی و محبت کنید.

در کنار اینها بسیار خوب و به جاست اگر شما بتوانید مشکل اصلی بین خانواده را پیدا کرده و تلاش کنید که به هر نحو ممکن آن را حل کنید. به هرحال هیچ ناراحتی و کدورتی غیرقابل برطرف شدن نیست. چه بسا تمام ناراحتی ها ناشی از یک سوءتفاهم یا یک مسئله ساده باشد. در این ارتباط می توانید از کمک بزرگترهای فامیل یا کسانی که خانواده تان برای ایشان احترام قائل هستند هم استفاده کنید.



پی نوشت ها:
۱. محمدی ری شهری، محمد، میزان الحکمه، مترجم شیخی، حمیدرضا، موسسه علمی فرهنگی دارالحدیث، قم ۱۳۸۹؛ ج ۴، ص ۴۰۳
۲. همان؛
ص ۴۰۸
۳. همان؛ ص ۴۰۹
۴. همان؛
ج ۱۳؛ ص ۴۹۱
http://www.askdin.com/showthread.php?t=63763&p=1000116&viewfull=1#post10...